Прослава Светог Саве – школске славе

„ Ништа земљу не чини тако пространом као пријатељи у даљини,
они стварају географске ширине и дужине.“

Основна Школа „ Свети Сава “ из Новог Града у Републици Српској је братска школа нашој школи. Поред тога што је Св.Сава школска слава, то је уједно и њихов дан школе. Том приликом им је наша школа упутила видео честитку и послала скроман поклон – 3 комплета школског прибора намењеног ученицима слабијег материјалног стања, и комплет од 7 књига за школску библиотеку. Колико им је драг наш гест показали су тако што су нашу видео честитку објавили путем локалних медија и она је била део њиховог свечаног програма посвећеног Светом Сави.

„ Пријатељ је најбоља имовина у животу.“

Светог Саву, једног од највећих храмовних и породичних празника у српском народу, Основна Школа „ Лепосавић “ је, као и све школе широм Србије, обележила сечењем славског колача у школи, и пригодном приредбом ученика у Дому културе „ Сава Дечанац “. У част школске славе , у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства, у част Светог Саве, многи ученици, наставници и сарадници су вредно радили како би све припремљено за тај дан било достојно његовог имена.
Пре почетка приредбе 9 сати у школи је обављен славски обред уз свечано дељење колача. Приредба је почела у 11 сати Химном Светом Сави коју је певао школски хор уз пратњу проф. Музичке културе који је спремао децу за део приредбе који је био покривен музиком. Након тога се директор школе Мирјана Бараћ обратила ученицима, наставницима и гостима школе поздравним говором чији ћемо један део цитирати: „ Светосавска просвета је златно сунце на нашем небу, а Свети Сава је корифеј истинске просвете која рђавог човека претвара у доброг, грешног у праведног, праведног у светог, смртног у бесмртног. Просвета препознаје бисере па од њих прави нове, без права да их у коров замеће. Зато треба да стимулишемо најбоље, а од просечних правимо боље. То је могуће кроз веру, учење, свете врлине покајања, смерности, кроткости и трпељивости. Због ових особина, због своје величанствене мисије Свети Сава је истински део свакога од нас и наше деце, и зато живи тако дуго, не показује знаке умора, учи нас да не будемо слаби, да је изгубљено само оно чега се сами одрекнемо, да се за наше планине само ми питамо, да се велика дела остварују само ако се мала испуњавају ваљано. Учи нас да је знање подлога морала, јер човек мора знати шта је добро да би и сам био добар.“
У свечаном делу програма наступали су ученици драмске и рецитаторске секције школе, а њихово извођење зачиниле су нумере школског хора.

Делић атмосфере са дана прославе школске славе – Светог Саве: